Venlafaxine Eg 150mg Orifarm Verl Afg.hard Caps 98

Op voorschrift
Geneesmiddel
Op bestelling
Ja

Onze Leveringsmethodes:

Afhalen in de apotheek

Dit is een geneesmiddel, geen langdurig gebruik zonder medisch advies, bewaren buiten bereik van kinderen, lees aandachtig de bijsluiter. Vraag raad aan uw arts of apotheker. In geval van bijverschijnselen, neem contact met uw huisarts.

Geneesmiddelen zijn geen gewone producten. Ze kunnen nooit teruggenomen of geruild worden. De wet verbiedt apothekers om ongebruikte geneesmiddelen terug te nemen. In het belang van uw veiligheid worden alle geneesmiddelen die u terugbrengt naar de apotheek gesorteerd bij de vervallen geneesmiddelen.

Venlafaxine EG bevat de werkzame stof venlafaxine. Venlafaxine EG is een geneesmiddel tegen depressie dat behoort tot de groep van de zogenaamde serotonine- en noradrenalineheropnameremmers (SNRI's). Deze groep van geneesmiddelen wordt gebruikt om depressie en andere aandoeningen zoals angststoornissen te behandelen. Het is niet volledig bekend hoe antidepressiva werken, maar zij kunnen de hoeveelheden serotonine en norepinefrine in de hersenen helpen verhogen. Venlafaxine EG is een behandeling voor volwassenen met depressie. Het is ook een behandeling voor volwassenen met de volgende angststoornissen: gegeneraliseerde angststoornis, sociale angststoornis (angst of vermijden van sociale situaties) en paniekstoornis (paniekaanvallen). Om u beter te voelen, is het belangrijk de depressie of angststoornis adequaat te behandelen. Indien uw ziekte niet behandeld wordt, zal ze misschien niet vanzelf overgaan en kan ze juist erger worden en moeilijker te behandelen.

Venlafaxine EG is een geneesmiddel tegen depressie dat behoort tot de groep van de zogenaamde serotonine- en noradrenalineheropnameremmers (SNRI's). Deze groep van geneesmiddelen wordt gebruikt om depressie en andere aandoeningen zoals angststoornissen te behandelen. Het is niet volledig bekend hoe antidepressiva werken, maar zij kunnen de hoeveelheden serotonine en norepinefrine in de hersenen helpen verhogen.

Venlafaxine EG is een behandeling voor volwassenen met depressie. Het is ook een behandeling voor volwassenen met de volgende angststoornissen: gegeneraliseerde angststoornis, sociale angststoornis (angst of vermijden van sociale situaties) en paniekstoornis (paniekaanvallen). Om u beter te voelen, is het belangrijk de depressie of angststoornis adequaat te behandelen. Indien uw ziekte niet behandeld wordt, zal ze misschien niet vanzelf overgaan en kan ze juist erger worden en moeilijker te behandelen.

Welke stoffen zitten er in Venlafaxine EG?

De werkzame stof in Venlafaxine EG is venlafaxine.

Venlafaxine EG 37,5 mg harde capsules met verlengde afgifte: Elke capsule bevat 42,45 mg venlafaxinehydrochloride, overeenkomend met 37,5 mg venlafaxine.

Venlafaxine EG 75 mg harde capsules met verlengde afgifte: Elke capsule bevat 84,9 mg venlafaxinehydrochloride, overeenkomend met 75 mg venlafaxine.

Venlafaxine EG 150 mg harde capsules met verlengde afgifte: Elke capsule bevat 169,8 mg venlafaxinehydrochloride, overeenkomend met 150 mg venlafaxine.

De andere stoffen in Venlafaxine EG zijn:

Kern: Microkristallijne cellulose (E460) Povidon Talk (E553b) Watervrij colloïdaal siliciumdioxide (E551) Magnesiumstearaat (E572)

Filmomhulling: Ethylcellulose Copovidon

Voor de 37,5mg-sterkte: Capsuledop: Zwart ijzeroxide (E172) Rood ijzeroxide (E172) Geel ijzeroxide (E172) Titaandioxide (E171) Gelatine

Capsulelichaam: Zwart ijzeroxide (E172) Rood ijzeroxide (E172) Titaandioxide (E171) Gelatine

Rode inkt (samenstelling: schellak, propyleenglycol, sterke ammoniakoplossing en rood ijzeroxide (E172))

Voor de 75mg-sterkte: Capsuledop: Zwart ijzeroxide (E172) Rood ijzeroxide (E172) Titaandioxide (E171) Gelatine

Capsulelichaam: Zwart ijzeroxide (E172) Rood ijzeroxide (E172) Titaandioxide (E171) Gelatine

Rode inkt (samenstelling: schellak, propyleenglycol, sterke ammoniakoplossing en rood ijzeroxide (E172))

Voor de 150 mg-sterkte: Capsuledop: Zwart ijzeroxide (E172) Allurarood AC (E129) Zonnegeel FCF (E110) Titaandioxide (E171) Gelatine

Capsulelichaam: Briljantblauw FCF (E133) Allurarood AC (E129) Zonnegeel FCF (E110) Titaandioxide (E171) Gelatine

Witte inkt (samenstelling: schellak, propyleenglycol, natriumhydroxide, povidon, titaandioxide (E171))

  1. Mogelijke bijwerkingen

Zoals elk geneesmiddel kan ook dit geneesmiddel bijwerkingen hebben, al krijgt niet iedereen daarmee te maken.

Ernstige bijwerkingen

Als een van de volgende bijwerkingen optreedt, neem Venlafaxine EG dan niet meer in. Informeer onmiddellijk uw arts of ga naar de spoedafdeling van het dichtstbijzijnde ziekenhuis:

Soms (kan tot 1 op 100 mensen treffen)

 zwelling van het gezicht, de mond, de tong, de keel, de handen of voeten en/of jeukende huiduitslag met bultjes (netelroos), moeilijkheden met slikken of ademhalen

Zelden (kan tot 1 op 1.000 mensen treffen)

 beklemmend gevoel op de borst, piepende ademhaling, moeilijkheden met slikken of ademhalen  ernstige uitslag, jeuk of netelroos (bultjes van rode of bleke huid die vaak jeuken)  tekenen en symptomen van het serotoninesyndroom die kunnen bestaan uit rusteloosheid, hallucinaties, coördinatieverlies, snelle hartslag, verhoogde lichaamstemperatuur, snelle veranderingen in de bloeddruk, overactieve reflexen, diarree, coma, misselijkheid, braken. In zijn meest ernstige vorm kan het serotoninesyndroom gelijken op het Maligne Neurolepticasyndroom (MNS). Tekenen en symptomen van MNS kunnen bestaan uit een combinatie van koorts, snelle hartslag, zweten, ernstige spierstijfheid, verwardheid, verhoogde spierenzymen (bepaald door een bloedtest).  tekenen van infectie, zoals hoge temperatuur, rillingen, bibberen, hoofdpijn, zweten, griepachtige symptomen. Dit kan het gevolg zijn van een bloedaandoening die tot een verhoogd risico op infectie leidt.

Zeer vaak (kan meer dan 1 op 10 mensen treffen)

 duizeligheid, hoofdpijn, sufheid  slapeloosheid  misselijkheid, droge mond, constipatie  zweten (inclusief nachtelijk zweten)

Vaak (kan tot 1 op 10 mensen treffen)

 verminderde eetlust  verwarring, het gevoel afgezonderd (of gescheiden) te zijn van zichzelf, gebrek aan orgasme, verminderd libido, agitatie, zenuwachtigheid, abnormale dromen  trillen, een gevoel van rusteloosheid of een onvermogen stil te zitten of te staan, tintelingen, veranderde smaaksensatie, verhoogde spiertonus  stoornis van het zicht, inclusief troebel zien, verwijde pupillen, onvermogen van het oog automatisch de focus te wisselen van ver verwijderde objecten naar dichtbijgelegen objecten  oorsuizen (tinnitus)  snelle hartslag, hartkloppingen  verhoging van de bloeddruk, blozen  kortademigheid, geeuwen  braken, diarree  lichte uitslag, jeuk  vaker moeten plassen, niet kunnen plassen, moeite met plassen  menstruatieonregelmatigheden zoals hevigere bloeding of toegenomen onregelmatige bloeding, abnormale ejaculatie/orgasme (mannen), erectiestoornis (impotentie)  zwakte (asthenie), vermoeidheid, rillingen  gewichtstoename, gewichtsverlies  verhoogde cholesterol

Soms (kan tot 1 op 100 mensen treffen)

 overactiviteit, chaotische gedachten en verminderde nood aan slaap (manie)  hallucinaties, het gevoel afgezonderd (of gescheiden) te zijn van de realiteit, abnormaal orgasme, gebrek aan gevoel of emotie, gevoel van grote opwinding, tandenknarsen, flauwvallen, onvrijwillige bewegingen van de spieren, vermindering van de coördinatie en het evenwicht  duizelig gevoel (in het bijzonder bij het te snel opstaan), bloeddrukdaling  bloed braken, zwarte teerachtige ontlasting (feces) of bloed in de ontlasting - wat een teken kan zijn van een inwendige bloeding  gevoeligheid voor zonlicht, blauwe plekken, abnormaal haarverlies  Geen controle over urineverlies  Stijfheid, spasmen en onwillekeurige bewegingen van de spieren  lichte veranderingen in de bloedspiegels van leverenzymen

Zelden (kan tot 1 op 1.000 mensen treffen)

 epileptische aanvallen of toevallen

 hoesten, piepende ademhaling en kortademigheid die gepaard kunnen gaan met een hoge temperatuur  desoriëntatie en verwardheid, vaak gepaard gaand met hallucinaties (delirium)  overmatige wateropname (bekend als SIADH)  afname van het natriumgehalte in het bloed  ernstige oogpijn en verminderd of troebel zicht  abnormale, snelle of onregelmatige hartslag die zou kunnen leiden tot flauwvallen  ernstige buik- of rugpijn (die op een ernstige darm, lever- of alvleesklieraandoening zou kunnen wijzen)  jeuk, gele huid of ogen, donkere urine, of griepachtige symptomen, wat tekenen zijn van een ontsteking van de lever (hepatitis)

Zeer zelden (kan tot 1 op 10.000 mensen treffen)

 verlengde bloeding, die een teken kan zijn van een verminderd aantal bloedplaatjes in uw bloed, wat leidt tot een toegenomen risico op blauwe plekken of bloeding  abnormale melkproductie in de borst  onverwachte bloeding, bijv. bloedend tandvlees, bloed in de urine of in het braaksel, of het optreden van onverwachte blauwe plekken of beschadigde bloedvaten (couperose)

Niet bekend (frequentie kan met de beschikbare gegevens niet worden bepaald)

 suïcidale ideeën en suïcidaal gedrag; gevallen van suïcidale ideeën en suïcidaal gedrag werden gerapporteerd tijdens behandeling met venlafaxine of snel na het stopzetten van de behandeling (zie rubriek 2 "Wanneer mag u Venlafaxine EG niet innemen of moet u er extra voorzichtig mee zijn?")  agressie  draaierigheid  zware vaginale bloedingen kort na de geboorte (postpartumbloeding), zie "Zwangerschap" in rubriek 2 voor meer informatie

Bloedonderzoeken

Venlafaxine EG veroorzaakt soms ongewilde effecten, waarvan u zich mogelijk niet bewust bent, zoals verhogingen van de bloeddruk of abnormale hartslag; lichte veranderingen in de bloedspiegels van leverenzymen, natrium of cholesterol. In zeldzamere mate kan Venlafaxine EG de functie van bloedplaatjes in uw bloed verminderen, waardoor een verhoogd risico op blauwe plekken of bloeding ontstaat. Daarom zal uw arts af en toe bloedonderzoeken willen doen, vooral als u Venlafaxine EG langdurig heeft ingenomen.

Wanneer mag u Venlafaxine EG niet innemen?

 U bent allergisch voor een van de stoffen in dit geneesmiddel. Deze stoffen kunt u vinden in

rubriek 6.

 U neemt ook geneesmiddelen in of heeft tijdens de afgelopen 14 dagen geneesmiddelen ingenomen die bekend zijn als irreversibele monoamineoxidase-inhibitoren (MAOI's), gebruikt om depressie of de ziekte van Parkinson te behandelen. De inname van een irreversibele MAOI samen met Venlafaxine EG kan ernstige of zelfs levensbedreigende bijwerkingen veroorzaken. Eveneens moet u ten minste 7 dagen wachten nadat u met de inname van Venlafaxine EG bent gestopt, alvorens u een MAOI inneemt (zie ook de rubriek genaamd "Neemt u nog andere geneesmiddelen in?" en de informatie in deze rubriek over "Serotoninesyndroom").

Dosering
Depressie
De aanbevolen startdosering is 75 mg per dag. Uw arts kan de dosering geleidelijk verhogen, en
indien nodig, zelfs tot een maximale dosering van 375 mg per dag.
Paniekstoornis
Uw arts zal met een lagere dosis beginnen (37,5 mg) en vervolgens de dosering geleidelijk verhogen.
De maximale dosering is 225 mg/dag.
Gegeneraliseerde angststoornis of sociale angststoornis
De aanbevolen startdosering is 75 mg per dag. De maximale dosering is 225 mg/dag.
Nier- of leverproblemen
Praat met uw arts, aangezien uw dosis van dit geneesmiddel misschien anders moet zijn.
Wijze van toediening
Neem Venlafaxine EG elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip in, 's ochtends of 's avonds.
De capsules moeten in hun geheel worden ingenomen met vloeistof en mogen niet geopend,
fijngemalen, gekauwd of opgelost worden.
Venlafaxine EG dient samen met voedsel te worden ingenomen.
Stop niet met het innemen van dit geneesmiddel zonder met uw arts te praten (zie de rubriek "Als u
stopt met het innemen van Venlafaxine EG").
Heeft u te veel van Venlafaxine EG ingenome

CNK4799722
OrganisatiesBV Orifarm Healthcare
MerkenEurogenerics (EG)
Breedte85 mm
Lengte92 mm
Diepte67 mm
Actieve ingrediëntenvenlafaxine hydrochloride